Підбори і чоловіки

572

Я вже давно думала написати про те, як доводиться жінкам змінюватися, підганяючи себе під обставини. А тут "неймовірна новина":  жінки-військові  на параді до Дня Незалежності - не в тому взутті. Трошки помарширували на підборах, тепер тренуваттмуться ходити у «коробочці» у «берцах». Що це? Хто вирішив, як краще жінкам взуватися чи одягатися? Хто визначає, яким має бути парадне взуття та одяг жінок? Ви бачили всі ці обурливі коменти чоловіків у соцмережах і з екранів телевізора! 

Спочатку чоловіки сміялися від того, що жінка в принципі може бути військовою. Тепер вони вирішують як зручно їй ходити, де ходити і коли ходити. Я натрапила на кілька телепередач з цього приводу, бо фото, яке опублікували із підготовки до параду, таке враження, що зачепило всіх. Отож, експертами та тими хто обговорював ситуацію були суто чоловіки! Принаймні, кажу те, що бачила. Ведуча, яка аж червоніла від обурення (канал «Прямий») зауважила: «Я зараз стою на підборах, але у повсякденному житті ходжу на низькому і не уявляю, як вони будуть іти і хто це придумав». У мене питання: а чому ти ведеш передачу у взутті на підборах, якщо тобі воно не зручне? Чому ти вважаєш, що для дівчат, які будуть брати участь у святковій ході, це – буденність? У них хтось спитав у чому вони хочуть іти?

Ведуча запитала у всіх, присутніх у студії чоловіків, що вони думають з цього приводу і всі вони настільки «переживали» за жінок, що це було  аж смішно. А де думка самих тих дівчат? Хто їх спитав першого разу, коли кілька років тому приймали положення про парадну форму жінок-військових, і цього разу?.. 

Питання підборів перевели у площину політичного, бо якби було інакше, то наші поважні чоловіки, які так переживають за комфорт жінок, мали б це робити постійно…От, приміром, я люблю ходити на підборах, але із кожним роком одягати таке взуття стає все більш не можливо. Чому? По-перше: наші асфальтовані тротуари – в ямах, або їх просто немає, по-друге: якщо дороги та тротуари вимощені бруківкою, то вона покладена не стик в стик, а так, що між нею є простір із ґрунтом, і у цей простір постійно провалюються наші підбори. І тому, не взуття стає не зручним, а дороги для ходіння в улюбленому взутті – не можливими для пересування.    

…Мені подобається ходити на підборах. Вони мені зручні і я дуже люблю гарне взуття. Я маю право носити його. Я маю право носити підбори або не носити їх, як і кожна жінка! Це має бути мій вибір! 

За кордоном бруківку теж вкладають, але не таку і не так. Більшість вулиці там вкриті бруківкою, яка щільно притуплена одна до одної, це унеможливлює проростання рослинності, а також потрапляння між плитками сторонніх предметів. 

Вулиці Лондона
Українські тротуари

 

Нещодавно я спостерігала ситуацію (та й сама потрапляла у подібну не раз). Дівчина йшла тротуаром і її каблук застряг між бруківок. Вона не могла далі рухатися. Туфля вона вийняла, але каблук досить дорогого взуття був зіпсований. Шкіра на підборі обдерлася. Взуття вже не було придатне для подальшого користування. Жіночка поспішала кудись. Була строго одягнена і від того, що сталося, виглядала розгубленою. Їй нічого не залишалося аби далі прямувати босоніж. 

Хочеться запитати, коли голови населених пунктів, тільки но прийде на посаду, починають перекладати бруківку, або вкладати її на пошкоджених територіях, які раніше були асфальтованими, вони, чи загалом депутати, які використовують на ці цілі бюджетні кошти, думають про зручність для населення таких поверхонь? Вони думають про жінок? Чи може жінки-депутати хоч раз піднімали це питання перед чоловіками-посадовцями?  А варто було б почати говорити! 

Оксана Чурило

На фото Олени Бабій: вулиці з бруківкою у Лондоні.

На фото автора: українські тротуари.

 

Рекомендовані