Грибний сезон. Брамборачка

332

 

Брамборачка – традиційний для чеської кухні картопляний суп з білими грибами. Рецептів приготування цієї страви багато. Одні готують лише зі свіжими грибами, інші кажуть, що можна використати й сушені. Багато хто додає до супу ще багато овочів: моркву, селеру, цибулю-порей і навіть брюссельську капусту. Хтось заправляє вершками, а хтось – сметаною, інші ні того ні іншого не додають.

Інгредієнти: картопля – 600 г, білі гриби (свіжі або заморожені) – 400 г, ріпчаста цибуля – 250 г, масло вершкове – 50 г, пшеничне борошно в/г – 2 ст. ложки, часник – 2-3 зубці, вершки 20% – 200 мл, майоран – 1 ч. ложка, кмин – 1/2 ч. ложки, овочевий/курячий бульйон або вода – 1,3 л, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Приготування.

Цибулю нарізати невеликими кубиками. У каструлі, де буде варитися суп, розтопити вершкове масло, додати цибулю і на невеликому вогні смажити 8-10 хв до прозорого стану. До цибулі додати сушений майоран і кмин, який попередньо слід перетерти у ступці. Все перемішати й смажити ще 2 хв. Тоді додати борошно і, весь час помішуючи, смажити 2-3 хв до золотистого кольору. За потреби можна додати ще трошки вершкового масла або соняшникової рафінованої олії. Вміст каструлі залити гарячим бульйоном чи водою, ретельно перемішати і довести до кипіння. Вкинути картоп­лю, порізану невеликими кубиками, й варити 5 хв. Далі додати порізані гриби (якщо використовувати заморожені гриби, то їх слід заздалегідь повністю розморозити, промити і відкинути на друшляк). Посолити, поперчити за смаком, варити 20 хв. Вичавити часник і... додати вершки. За потреби суп досолити, довести до кипіння й відставити з вогню.

Смачного!

Рекомендовані