Мисливські клопоти

370

Узимку в єгерів завжди багато турбот. Щоб зберегти популяцію звірів, не дозволити тваринам загинути від голоду та холоду, та й щоб контролювати їхні міграційні шляхи, працівники лісомисливських підприємств щодня у холодний період викладають їжу в годівниці. Незважаючи на мороз, сніг, дощ, вітер, бурі чи заметілі. У будні і вихідні. Як кожен дбайливий господар удома. 

Корми не викладають будь-де і будь-як. Для цього створюють спеціальні місця, будують так звані біотехнічні споруди. Або ж простими словами – годівниці різних видів. 

У мисливських угіддях, де користувачами є держлісгоспи області, облаштовано 587 годівниць, створено 72 великі підгодівельні комплекси, 204 підгодівельні майданчики, 676 солонців. 

Щодня їх наповнюють основними харчами та ласощами для диких тварин. Лісівники добре знають, чого потребують звірі. Так само вивчили, які саме об’єми їжі необхідні.

Тому вже чітко щороку планують свою діяльність, готуючись до зимового періоду. Тож якісна зимова підгодівля – це результат нелегкої праці протягом літа й осені.

Корми працівники держлісгоспів заготовляють самостійно, сіль закуповують. 

У 2021 році держлісгоспи Волині для підгодівлі диких тварин заготовили більш як 59 тонн сіна, понад 105 тис. шт. кормових віників, 229 тонн коренеплодів, 158 тонн зернових та закупили понад 15 тонн солі.

Це – щоб вижити. Але не менш важливо для диких тварин – зберегти природні інстинкти.

Щоб звірі не втратили вміння добувати їжу самостійно та не поїдали молоді лісові культури, які лісівники створювали всю весну та осінь, в угіддях створюють кормові ремізи. Так лісівники називають спеціально відведені у лісі ділянки, де висівають багаторічні трави, зернові. Все – як у сільському господарстві: доглядають і дбають, щоб урожай був гарним. З єдиною відмінністю – цей урожай лісівники не збирають, а залишають для тварин. 

Тому що якісне мисливство – це спочатку турбота.

Світлана ДУМСЬКА

Фото з архіву ВОУЛМГ

Лісовий вісник №1 2022

Рекомендовані