Хто і як отримає компенсацію за знищене чи пошкоджене майно

406
Українці зможуть отримати компенсацію за пошкоджене чи знищене нерухоме майно внаслідок військової агресії РФ. Це передбачає законопроєкт #7198, який сьогодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні. Експерти BRDO брали участь у розробці документа.

 

Що важливо знати?

  • компенсація може бути у двох варіантах: грошова – перерахування коштів на спеціальний рахунок (у цьому випадку будівельні роботи громадянин організовує самостійно); фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна у разі знищення попереднього або відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку (укладається договір між виконавчим органом відповідної ради, замовником будівництва та людиною/управителем багатоквартирного будинку – отримувачем компенсації);
  • 150 м2 – максимальна площа нового об’єкта нерухомого майна,  будівництво якого може бути профінансовано;
  • якщо житло до початку війни було недобудоване, то його власникам або інвесторам гарантується право на компенсацію від держави – за умови, що в об’єкті будівництва, у якому знаходиться таке житло, були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції та щодо такого об’єкта отримано право на виконання будівельних робіт.

Компенсація відбуватиметься відповідно до черги у кожному населеному пункті і територіальній громаді та виду компенсації. При цьому громадянин матиме право відмовитися від квартири, іншого житлового приміщення в будівлі, яке йому пропонує збудувати держава, і перенаправити розмір компенсації, щоб придбати житло в іншому об’єкті будівництва або новозбудованому об’єкті нерухомості.

Крім цього, законопроєктом створюється Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. 

Сьогодні українці вже можуть повідомляти через портал “Дія” про пошкоджене та знищене нерухоме майно. За словами Президента України, це вже зробили понад 25 тисяч українців. Інформаційні повідомлення, направлені через “Дію”, прирівняються до заяв про надання компенсації одразу після того, як закон набере чинності. Тож очікуємо на оперативне ухвалення законопроєкту #7198 в другому читанні!

 

 

Рекомендовані