В Україні запровадять надзвичайний стан

297

Сьогодні Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони України, під час якого було ухвалено рішення про запровадження надзвичайного стану на всій території України, окрім Донецької та Луганської областей, де триває Операція об’єднаних сил.

За словами секретаря РНБО Олексій Данілов, після підписання відповідного указу Президента про запровадження надзвичайного стану його має затвердити Верховна Рада.

За його словами, передбачається запровадження надзвичайного стану по всій території України, крім Донецької та Луганської області, де, згідно з наказом, з квітня 2018 року відбувається операція Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Це може бути обмеження й певний рух транспорту, може бути додатковий огляд транспорту, перевірка тих чи інших документів у фізичних осіб. 

Олексій Данілов додав, що засідання РНБО залишається відкритим, всі керівники органів державної влади перебувають на своїх робочих місцях і готові за необхідності знову зібратися будь-якої миті.

Можливі обмеження при надзвичайному стані:

обмеження в'їзду-виїзду, вільного переміщення громадян територією, де введено надзвичайний стан;

обмеження руху транспорту;

заборона проведення масових заходів та страйків;

примусове вилучення майна у фізичних та юридичних осіб.

Можливі додаткові заходи:

комендантська година;

перевірка документів, огляд речей, транспорту та житла;

заборона військовозобов'язаним і резервістам змінювати місце проживання без повідомлення;

обмеження або тимчасова заборона продажу зброї, отруйних і сильнодіючих хімічних речовин;

вилучення у громадян зброї, у підприємств - навчальної військової техніки, боєприпасів, отруйних, хімічних, радіоактивних тощо речовин;

регулювання роботи телерадіоцентрів, "особливі правила" передачі інформації через комп'ютерні мережі та користування зв'язком;

можлива заборона діяльності партій і громадських організацій, в судовому порядку.

Також в законі про надзвичайний стан вказані й інші заходи, на зразок особливого режиму розподілу продуктів харчування, евакуації, квартирної повинності (обов'язки розміщувати у себе евакуйованих, рятувальників і т.д.) і т. д. - але вони можуть застосовуватися при виникненні стихійних лих, особливо великих пожеж, катастроф, пандемій і подібних лих природного і техногенного характеру.

Рекомендовані